Hoezo co-ouderschap?? Ik doe alles nog steeds alleen!

Twee effectieve manieren om de taken te verdelen na scheiding: coöperatief en parallel ouderschap.

ouderschap na scheiding

Bij co-ouderschap zorgen jij en je ex-partner samen voor jullie kinderen. De kinderen zijn afwisselend dan weer bij jou en dan weer bij de andere ouder, en de kosten voor de zorg- en opvoedingstaken hebben jullie onderling zo’n beetje eerlijk verdeeld. Deze nieuwe ‘samenwerking’ na scheiding kun je op verschillende manieren vormgeven. Misschien heb je wel eens gehoord van coöperatief en parallel ouderschap. Dit zijn twee effectieve manieren om alle taken en verantwoordelijkheden voor de kinderen te verdelen na de scheiding.

Bij coöperatief ouderschap werken ouders zo veel mogelijk samen. Ze hebben regelmatig contact en overleg, en beslissen samen over de belangrijke keuzes in het leven van hun kind. Ouders delen hun ervaringen met elkaar en stemmen de verzorging en opvoeding op elkaar af. Eventuele wisselingen in het schema bespreken ouders onderling, in goede harmonie en met flexibiliteit. Bij coöperatief ouderschap werken ouders samen als team in het belang van hun kind. 

voorleesboek na scheiding

Kamil, de groene kameleon. Een mooi voorleesboek na scheiding.

Bij parallel ouderschap bestaan de twee huishoudens van vader en moeder los van elkaar: elke ouder runt zijn eigen gezin en er is weinig communicatie of emotionele betrokkenheid tussen beide ouders. Het contact onderling verloopt indirect via schrijven of een derde persoon, en grote beslissingen verlopen via de rechter of advocaat. Het wisselschema is vastgelegd en hier wijken ouders niet van af. En als er toch een verandering nodig is, verloopt dit via een rechter of advocaat. Bij parallel ouderschap handelen ouders ieder afzonderlijk in het belang van hun kind. Aanrader is het voorleesboek “Kamil, de groene kameleon”. Dit voorleesboek gaat over kameleon Kamil met een vader in de blauwe wereld en een moeder in de gele wereld.

Wanneer coöperatief of parallel?
Stelregel is: voor coöperatief ouderschap moeten ouders met elkaar kunnen overleggen en samenwerken. En dit lukt niet bij iedereen. Soms is het weerzien van de andere ouder zo stressvol dat er elke keer ruzie ontstaat. Of dat je juist dichtklapt. Bij andere ouders zit de communicatie zo vast dat afspraken niet te maken zijn, laat staan dat er ‘lekker flexibel met elkaar meegedacht’ kan worden. Om stress te voorkomen, voor jou zelf en zeker ook voor je kind, kan het dan beter te zijn om los van elkaar te handelen in twee ‘parallelle werelden’: de wereld van papa en de wereld van mama. Welke vorm van ouderschap voor jullie werkt is overigens geen statisch iets waar je eenmalig voor kiest: vaak gebruiken ouders van allebei de vormen wat, en verandert dit door de tijd heen.

Bron: JoAnne Pedro-Carroll (2010). Kinderen op de eerste plaats. (Vertaling: Uitgeverij Nieuwezijds, 2017). Amsterdam, Nederland: Uitgeverij Nieuwezijds.

 

Tips voor coöperatief ouderschap

 

 • Voor samenwerking is een positieve relatie tussen jou en je ex-partner belangrijk. Blijf hieraan werken, eventueel met hulp van een professional.
 • Maak je wensen concreet en wees specifiek over roosters, plannen en afspraken. Zo voorkom je misverstanden.
 • Verwacht geen waardering, lof of emotionele steun van de andere ouder. Dit voorkomt teleurstelling.
 • Kom de afspraken na.
 • Houd volwassen-dingen onder jullie; laat de kinderen erbuiten.

Tips voor parallel ouderschap

 • Een belangrijke stap is het emotioneel losmaken van de andere ouder en het verleden. Vraag hiervoor eventueel om hulp.
 • Jouw relatie met je ex-partner is niet die van jouw kinderen en je ex-partner. Houd deze dingen gescheiden.
 • Beheers je emoties tijdens communicatie met je ex-partner. Blijf respectvol. Treed niet te veel in details als dit niet bijdraagt aan je punt. Verzend e-mails nooit direct: slaap er een nachtje over en lees het de volgende dag nog eens door als je je rustiger voelt.
 • Respecteer de tijd die de andere ouder met jouw kinderen heeft. Maak geen andere afspraken in zijn/haar tijd.
 • Houd volwassen-dingen onder jullie; laat de kinderen erbuiten.

New Beginnings programma

Een sterke start met je kinderen na scheiding.

New Beginnings is een intensief coachtraject van 10 weken voor gescheiden ouders. Je leert hoe je na de scheiding weer een stevige, positieve basis kunt neerzetten in je gezin. Je leert hoe jij je kinderen het best kunt ondersteunen in deze periode. New Beginnings is laagdrempelig, praktisch en hartstikke positief. Het grootste cadeau voor jouw gezin!

“De kinderen doen uit zichzelf meer in het huis, gaan zonder morren de dingen doen die ik vraag. Maar stellen zich ook opener op en durven zich meer te laten zien. Ik dacht altijd al dat ik heel close met mijn kinderen was maar het kan nog closer.”

Anouk, moeder van 2

april 2018

Tips voor thuis

 • Het boek Kinderen op de eerste plaats van de Amerikaanse psychologe JoAnne Pedro-Carroll is echt een aanrader. Het staat boordevol informatie en inzichten over ouderschap na scheiding, o.a. over hoe vertel je het je kinderen, wat verandert er allemaal, hoe geef je vorm aan je nieuwe ouderschap en manieren om je kinderen te ondersteunen. Een prachtig evidence-based hulpboek voor gescheiden vaders en moeders van nu! Bekijk het boek op bol.com.
 • De familie-experts bij TNO hebben een waardevolle mini-training van 2 sessies voor gescheiden ouders ontwikkeld, de ScheidingsAtlas. Je kunt deze nu GRATIS volgen — online of in een groep. Meer info: https://www.tno.nl/atlas/.
 • Zie je door de bomen het bos niet meer na je scheiding met alles wat geregeld moet worden? Neem dan eens contact op met het Kenniscentrum Kind en Scheiding in Voorburg. Professionals zitten daar klaar om je op weg te helpen. Een aantal professionals houdt daar gratis spreekuur! Je bent van harte welkom. Meer info: https://www.kenniscentrumkindenscheiding.nl.

New Beginnings agenda

In Voorschoten starten na de zomer twee moedergroepen.

>> Start woensdag 20 aug
>> Start maandag 3 sept

In Drunen start na de zomer een moedergroep, data nog niet bekend.

In zowel Voorschoten als Drunen kunnen moeders altijd individueel starten, op een zelfgekozen moment.

PS: In Voorschoten starten dit najaar ook trainersopleidingen!