Selecteer een pagina

Na een scheiding valt de oude, vertrouwde gezinsidentiteit uiteen en er ontstaan twee nieuwe gezinnen. De gezinsidentiteit is dat wat jouw gezinjouw gezin maakt en niet dat van buurman Bram of buurvrouw Linda. Denk bijvoorbeeld aan jullie vaste rituelen, jullie huisregels en normen en waarden, de inside jokes die niemand anders grappig vindt, en de verdeling van huishoudelijke taken. Een scheiding zet ook dit soort dingen op zijn kop. Dat is wennen! Het is wennen voor jou en voor je kinderen. Jullie aanpassingsvermogen wordt flink op de proef gesteld.

Bij het opbouwen van de identiteit van jouw nieuwe gezin – jij met de kinderen – kun je jezelf de volgende dingen afvragen: Wie zijn wij als nieuw gezin? Wat vind ik belangrijk in huis, welke normen en waarden wil ik naleven? Welke routines of rituelen kan ik met mijn kinderen starten? Door over dit soort thema’s na te denken en er vervolgens actie op te ondernemen bouw je aan een sterk nieuw gezin!

Een stevige eerste stap is het starten van een wekelijkse activiteit met alleen het gezin – dus geen vriendjes of vriendinnetjes die meespelen. Ga iets doen wat iedereen leuk vindt. Houd het goedkoop en simpel zodat je het makkelijk elke week kunt volhouden. Wat denk je van samen pizza’s bakken? Of klauteren en rauzen in het Monkeybos in Meijendel? Maak er vaste prik van zodat je kinderen erop kunnen rekenen en zich kunnen verheugen. Geef het een kans, probeer het een paar weken uit. De winst? Je bouwt hiermee niet alleen aan de nieuwe gezinsidentiteit, je sterkt ook de banden met je kinderen doordat je laat zien dat ze belangrijk voor je zijn, dat je het leuk vindt om tijd met ze te besteden en dat je er voor hen bent — ook in deze moeilijkere periode na scheiding. Deze extra bevestiging is zeker na een scheiding hartstikke belangrijk voor kinderen.