Selecteer een pagina

Getuige zijn van ruzies tussen je ouders is één van de meest stressvolle dingen voor kinderen na scheiding. Ga maar eens bij jezelf na hoe het zou voelen als je de twee mensen van wie je het meest houdt ziet ruziën. Maar ruziën is maar één manier waarop je de kinderen ertussen zet. De kinderen kunnen klem komen op veel verschillende manier, en de ene manier is subtieler dan de andere. Wist je dat het bij heel veel gescheiden ouders gebeurt? Soms heb je het misschien niet eens door. Misschien herken je wel één of meer van onderstaande situaties.

6 manieren waarop kinderen tussen hun ouders komen te staan:

  1. De andere ouder praat negatief over jou
  2. De andere ouder stelt je kinderen vragen over jouw privéleven
  3. Jij praat negatief over de andere ouder
  4. Jij stelt je kinderen vragen over het privéleven van de andere ouder
  5. Jij en de andere ouder maken ruzie in het bijzijn van de kinderen
  6. Vrienden en familie praten negatief over de andere ouder

In het New Beginnings programma leer je hoe je deze 6 dingen kan voorkomen als ouder. De eerste twee gebeurtenissen: daar kun jij niks aan veranderen. Je kunt je ex immers niet veranderen! Wat je WEL kunt doen, is de impact zo klein mogelijk houden. Dus hoe vang jij het op als je kind thuiskomt en zegt: “mama/papa zegt dat jij mij veel te laat naar bed laat gaan”.

De andere punten, ja, daar kun jij WEL zelf mee aan de slag! Punt 3 en 4 zijn duidelijk: niet doen. Nooit. Never. Hoe graag jij je ook zou willen verdedigen of je boosheid willen uiten. Je kinderen leren “de waarheid” wel. Echt waar. Maar, pas als ze er oud genoeg voor zijn. Het is ongelofelijk moeilijk voor een kind om negativiteit over de andere ouder te horen en het maakt het moeilijk om vrij van beide ouders te houden. Punt 5: een knap staaltje woedebeheersing. Laat je niet uitdagen tot een conflict! Draai je om van de strijd. Keep calm, tel tot 10 en stop het conflict. Zo bescherm jij je kinderen voor conflicten. Punt 6: vraag je omgeving om te stoppen met negatieve praat over de andere ouder waar je kinderen bijzijn. Lukt het deze mensen niet om te stoppen, overweeg dan om deze mensen niet te bezoeken of te ontvangen als je kinderen er zijn.

Het New Beginnings programma wijdt één bijeenkomst aan deze strategieën. Je kunt veel meer voorkomen en in controle zijn dan je denkt!